Προορισμός

Η ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Ένας ιδανικός προορισμός στα Δωδεκάνησα

Εκεί που σμίγουν οι Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα, γαλήνια, με μυστικούς «θησαυρούς» και παραλίες ονειρικές, ιδανική για τους θιασώτες των εναλλακτικών καλοκαιρινών διακοπών στέκεται η Αστυπάλαια.

Την ονόμασαν «πεντάμορφη αδερφή της Ευρώπης» στη ελληνική μυθολογία, «τράπεζα των θεών» λόγω της γόνιμης γης της, και «πεταλούδα του Αιγαίου». Άλλοι αναζητούν το νόημα στο σχήμα της και άλλοι στην ιδιαίτερη ομορφιά των τοπίων που προσφέρει. Αληθινή σταρ, σεμνή μα συνάμα προκλητική με τόσες ομορφιές υπάρχει και δεσπόζει χάρη στις προσπάθειες των ντόπιων, που την φροντίζουν, την προστατεύουν και την αναδεικνύουν.

Πάνω από όλα όμως, η Αστυπάλαια είναι το νησί της θετικής ενέργειας. Τη στιγμή που τα πόδια σας αγγίζουν την ακτή του νησιού, θα αισθανθείτε την ενέργεια που αναβλύζει από τη γόνιμη γη αλλά και τους κατοίκους της και δημιουργεί αισθήματα χαράς, ευφορίας και χαλάρωσης.

Είναι η ενέργεια που φορτίζει τις μπαταρίες σας, γεμίζει τους πνεύμονες οξυγόνο και θαλασσινή αύρα, δίνει ρυθμό στα πόδια σας, για να γνωρίσετε τη μαγεία του νησιού.

Ξεκινήστε τη γνωριμία από τον Πέρα Γιαλό, το επίνειο της Χώρας, που κουρνιάζει στους πρόποδες του λόφου-χερσονήσου που φιλοξενεί την αστυπαλίτικη πρωτεύουσα.

Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Querini, που ανήκει στον τύπο οχυρωμένου οικισμού. Λόγος ύπαρξής του; Η προστασία από τους πειρατές που δρούσαν για αιώνες στο Αιγαίο. Από το κάστρο ξεκινούν τα κάτασπρα σπιτάκια που κατρακυλούν ως την παραλία. Στην κεντρική πλατεία της Χώρας οι 8 ανεμόμυλοι, που παλιά χρησίμευαν ως μύλοι σιταριού αποτελούν ορόσημο και πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Σήμερα αναπαλαιωμένοι, χρησιμεύουν ως γραφεία τουρισμού και χώροι πολιτισμού και καλών τεχνών.

Στη μέση περίπου του νησιού η στεριά στενεύει σε μια λωρίδα 100 μέτρων, που χωρίζει την Αστυπάλαια στο «Μέσα Νησί» και «Έξω Νησί».

Η Χώρα βρίσκεται στο «Έξω Νησί» και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος για το «Μέσα Νησί» περνά δίπλα από διαδοχικές παραλίες. Σ’ ένα αδιάκοπο παιχνίδι της στεριάς και της θάλασσας εναλλάσσονται οι πολυσχιδείς ακτές του νησιού.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ

Βρείτε το κατάλυμα που σας ταιριάζει για ένα αξέχαστο ταξίδι διακοπών

ΑΝΑΛΗΨΗ Ή ΜΑΛΤΕΖΑΝΑ

Υπέροχη θέα, αξέχαστες αναμνήσεις

Ακολουθώντας μία διαδρομή 9 χλμ, περνώντας από τα Μαρμάρια, το Στενό, τις Πλάκες και το Μπλε Λιμανάκι ο δρόμος οδηγεί στην Ανάληψη ή Μαλτεζάνα, που βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού.

Η Μαλτεζάνα είναι ένας από τους τρεις οικισμούς της Αστυπάλαιας. Πήρε το όνομά της απ’ τους Μαλτέζους πειρατές που την πρωτοκατοίκησαν. Είναι ένας παραθεριστικός οικισμός που αγκαλιάζει τον όρμο με τον μακρύ μόλο, που αράζουν τα ψαροκάικα, και ακουμπά στα περιβόλια και τα αμπέλια.

Εδώ βρίσκονται τα περίφημα προχριστιανικά λουτρά του Ταλαρά, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για τα γαλάζια και κεραμιδί ψηφιδωτά της ελληνιστικής περιόδου. Θεωρούνται από τους ειδικούς ως μοναδικά στον Ελλαδικό χώρο και η σύνθεσή τους έχει θέμα τις εποχές του χρόνου και τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου. Στην Ανάληψη επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας με το ψηφιδωτό προαύλιο.

Στο τέλος του οικισμού, στο δρόμο προς την πανέμορφη παραλία Σχοινώντα βρίσκεται το συγκρότημα «Ακρωτήρι».

Είναι το σημείο όπου η θέα στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας θα σας μαγέψει!

Ανακαλύψτε την Αστυπάλαια κάνοντας την αγαπημένη σας δραστηριότητα. Είστε έτοιμοι για ποδηλασία, πεζοπορία, θαλάσσια σπορ ή ψάρεμα; Μάθετε περισσότερα εδώ 

Μοιραστείτε τη σελίδα